Reportage-serie från Moldavien

Barn i Moldavien far illa | Många barn i Moldavien mår dåligt när deras föräldrar lämnar dem för att åka och arbeta utomlands, vilket en stor del av landets befolkning gör, särskilt vanligt är det på den fattiga landsbygden. Ofta får då en släkting eller granne ta hand om barnen, men det händer också att barnen blir helt på egen hand, ibland i flera år. Möt bland annat Doina, 14 år, i mitt reportage i Sveriges Radios Studio Ett eller i Radiokorrespondenterna.

Livet efter trafficking | Moldavien har under många år varit ett av Europas viktigaste centrum för trafficking – människohandel där någon tvingas till prostitution med våld, hot och bedrägeri. Många förs ut ur landet och kommer aldrig hem igen, men det gäller inte alla. Tanja är en av dem som har lyckats ta sig ur trafficking och återvänt till Moldavien. Här är ett reportage om henne från P1-morgon i Sveriges Radio P1.

Det ljusnar i Moldavien | Europas fattigaste land och en plats som folk lämnar för att söka lyckan utomlands – så beskrivs ofta Moldavien. Men sedan ett par år tillbaka ser läget ut att ljusna för landet, som stretar med olika reformer i samhället och som drömmer om medlemsskap i EU. Och ljusningen märks så smått bland de unga välutbildade moldaverna som jag träffade under min resa. Lyssna på reportage från Chișinău i Sveriges Radios Studio Ett, eller i Radiokorrespondenterna här. Det finns också att läsa i Jusektidningen.

Muslimer i kläm | I Moldavien har den första muslimska organisationen fått statligt godkännande vilket har väckt mycket kritik från ortodoxa kyrkan i landet. Direktrapport från moldaviska landsbygden i Människor och Tro, Sveriges Radio P1.