En serie om unga i Alger

P1000214

När jag insåg att jag äntligen fått journalistvisum till Algeriet för Sveriges Radio i våras höll jag på att gå i taket. Hur skulle jag kunna välja vilka ämnen jag skulle göra reportage om? Det finns ju oändliga möjligheter, oändliga mängder outforskade historier i detta land som är relativt stängt mot omvärlden och som utländska journalister bara har begränsad tillgång till.

Men ett ämne visste jag att jag ville fördjupa mig i: de unga. Under mina år i Tunisien har jag träffat många unga från olika samhällsskikt och från olika hörn av landet. Av deras berättelser har jag skapat mig en bild av hur tankar, känslor och drömmar kan se ut för en ung person i Tunisien idag. Och jag har ofta funderat över Algeriet, där på andra sidan gränsen västerut. Ett land där över hälften av befolkningen är under 30 år, och där det såg ut att röra på sig 2011 när den så kallade arabiska våren svepte med sig Tunisien. Viss frihets- och värdighetslängtan spillde över. Men protesterna i Alger varade inte länge, och de blev aldrig riktigt stora.

Här är en radioserie i tre delar, om att vara ung idag i Alger. Landet har utbredd korruption, en åldrande president, ett stelbent politiskt system, ojämlikt fördelade tillgångar och förlegat utbildningssystem. Här ser många flykten som utväg, att lämna landet eller fördriva tiden genom fotboll. Men här finns också en stark längtan efter samhällsförändringar. Många tror att de är möjliga, kämpar för dem och återvänder från exilen i Europa för att bidra till dem.

De unga männens flykt genom fotbollen:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6465473

Unga återvänder från exilen i Europa:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6468361

Unga och politiskt engagemang:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6471369