Images
Läs min intervju med den algeriska aktivisten Amina Bouraoui på Utrikespolitiska Institutets nya digitala tidning Utrikesmagasinet:

När jag insåg att jag äntligen fått journalistvisum till Algeriet för Sveriges Radio i våras höll jag på att gå i taket. Hur skulle jag kunna välja vilka ämnen jag skulle göra reportage om? Det finns ju oändliga möjligheter, oändliga mängder outforskade historier i detta land som är relativt stängt mot omvärlden och som utländska journalister bara har begränsad tillgång till.
Men ett ämne visste jag att jag ville fördjupa mig i: de unga. Under mina år i Tunisien har jag träffat många unga från olika samhällsskikt och från olika hörn av landet. Av deras berättelser har jag skapat mig en bild av hur tankar, känslor och drömmar kan se ut för en ung person i Tunisien idag. Och jag har ofta funderat över Algeriet, där på andra sidan gränsen västerut. Ett land där över hälften av befolkningen är under 30 år, och där det såg ut att röra på sig 2011 när den så kallade arabiska våren svepte med sig Tunisien. Viss frihets- och värdighetslängtan spillde över. Men protesterna i Alger varade inte länge, och de blev aldrig riktigt stora.
Här är en radioserie i tre delar, om att vara ung idag i Alger. Landet har utbredd korruption, en åldrande president, ett stelbent politiskt system, ojämlikt fördelade tillgångar och förlegat utbildningssystem. Här ser många flykten som utväg, att lämna landet eller fördriva tiden genom fotboll. Men här finns också en stark längtan efter samhällsförändringar. Många tror att de är möjliga, kämpar för dem och återvänder från exilen i Europa för att bidra till dem.
De unga männens flykt genom fotbollen:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6465473
Unga återvänder från exilen i Europa:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6468361
Unga och politiskt engagemang:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6471369

I maj gjorde jag en reportageresa till Algeriet. Det kommer bli en serie krönikor därifrån framöver. Här är den första av texterna:
Fatma har med åldern fått dålig syn men att se behöver hon knappt för att gå upp för de sju branta trätrapporna. Efter 32 år i byggnaden känner hon dem som sin egen ficka. Hon är ivrig att visa mig sitt hem och hennes korta smala ben pinnar på i snabb takt. ”Det här är som att sporta!” säger hon och skrattar plötsligt. Hon verkar ignorera reumatismen som växt fram under blåsiga och fuktiga vintrar här i Bab el Oued, en myllrande, tätbebodd och fattig stadsdel i Algeriets huvudstad Alger.
Vårmorgonens solljus strilar in genom gluggar i stenväggen. För varje våning ser man mer av miljonstaden där ute – myriaden av nergångna bostäder med flagor av vitfärg som släppt för längesedan, rostiga parabolantenner i hundratals, hamnen, Medelhavet. Från balkonger hänger madrasser och handdukar på tork. Men från andra balkonger hänger större tygsjok, snarare för att skydda än för att torka. De fungerar som vägg i hem som liknar skjul, ofta för familjer med många barn. Storstadsområdenas befolkning har växt snabbt i Algeriet de senaste decennierna, något som skapat en skriande bostadsbrist. Runt om i Alger lever hundratusentals människor under usla förhållanden.
Fatma är en av dem. Hon är frånskild och har tre barn. En av sönerna sitter i fängelse men med de andra två har hon knåpat ihop en boning med tak av räfflad plåt. Elkablar hänger synliga i det lilla rummet och i utrymmet som fungerar som kök. Något värmesystem finns inte, heller inte toalett – bara ett hål i golvet i ena kökshörnet. Hålet är riktat rätt ut i luften, ut mot gatan.
Fatma kikar ner mot den asfalterade fotbollsplanen där unga pojkar spelar. Kanske är detta den sista gången hon ser ut över Alger. Den här soliga vårmorgonen går nämligen flyttlasset. Nere på gatan koordinerar den statliga flyttfirman lastbilar fyllda med flera familjers bohag som ska köras till något av de nybyggda områdena i utkanten av staden. Algeriets regering driver sedan några år ett ambitiöst bostadsprogram som syftar till att ge utsatta familjer vettiga hem. Innan år 2017 ska nära två miljoner nya bostäder byggas, och hundratusentals renoveras. Men programmet kritiseras, bland annat för de nybyggda husens dåliga kvalitet och för att utdelningen av bostäder sker godtyckligt. Men också för att programmet förstärker ett redan starkt beroendeförhållande mellan medborgare och stat i Algeriet. Här är till exempel mat och sjukvård kraftigt subventionerade med oljepengar av makthavare som till varje pris vill bevara social stabilitet.
Fatma gråter av glädje när hon tänker på sitt nya hem. Var det ligger, eller hur det ser ut, vet hon inte. Men hon verkar inte fundera över det. Äntligen ska vi flytta, säger hon bara.
..på terrordåden i Paris. I regionen finns starka kulturella och historiska band till Frankrike. Både det akuta läget och det förflutna präglar många kommentarer från kulturlivet i Tunisien, Marocko och Algeriet.

Det var onsdagen den 18 mars som beväpnade män gick till attack mot Bardo-muséet i Tunis och sköt till döds ett tjugotal personer varav de flesta var utländska turister. Jag var i Stockholm vid detta tillfälle och bidrog kontinuerligt med rapporter och analyser för Sveriges Radio i Ekot, Studio Ett, P1-morgon, P4-extra och P3. Bilden ovan är tagen några dagar efter dådet, vid ingången till muséet.

Trots rådande kaos och sorg i Tunisien var jag hedrad och glad att tilldelas Frankofonipriset i Sverige 2015 för min bok “Det här är vår tid”.