Böcker

EN BY I CHAMPAGNE (2021)

bokomslag

“I den lilla byn Brachay i Champagne bor inte ens hundra personer. Där finns borgmästaren Gerard Marchand och hans fru Brigitte som håller på att lära sig simma. Där finns Råttan och Korpen som är grannar i byns utkant och som har bott i byn i hela sina liv. Och till Brachay kommer inför varje valrörelse Marine Le Pen för att starta upp Nationella frontens valkampanj. Brachay är ett belysande exempel på “det bortglömda” Frankrike där Nationella fronten växer.

Genom att följa livet i en by i Champagne under fem år skildrar Fanny Härgestam ett allt mer polariserat Frankrike. Där landsbygden avfolkas och rädslan för det främmande växer. En by i Champagne skildrar tålmodigt och med skarp blick livet i en by i Frankrike.”

https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-sakprosa/en-by-i-champagne/

HUR JAG LÄRDE MIG FÖRSTÅ VÄRLDEN (2017)

bild Hans-bok

“Under sitt sista levnadsår hann professor Hans Rosling börja skriva på två nya böcker. Hans självbiografi utkommer redan om fyra veckor och är skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam.”

https://www.dn.se/kultur-noje/hans-rosling-hann-skriva-sin-sjalvbiografi/

bokbild

DET HÄR ÄR VÅR TID (2014)

Omslagstext:

“Amiras man sköts till döds under protesterna mot diktatorn Ben Ali. Mitt i sorgen måste hon påbörja ett nytt liv och försörja sig själv, men grannarna och släkten i den lilla tunisiska byn är ständigt på sin vakt. Vad får man egentligen göra som ensamstående mamma?

Samtidigt ska ett nytt, demokratiskt Tunisien byggas upp – och i den kampen är kvinnors rättigheter i samhället en central stridsfråga. Parallellt med berättelsen om Amira följer vi med demokratikämparna Selma, Meherzia och Mabrouka under tre turbulenta år, från den arabiska vårens gryning och fram till Tunisiens nya konstitution.

Med en närhet utöver det vanliga följer Fanny Härgestam sina huvudpersoner, varav flera är centrala politiska aktörer i det nya Tunisien, under tre år av demokratiskt fotarbete. Tillsammans skapar de ett unikt dokument över den arabiska våren – och en tidlös bild av hur kvinnors rättigheter alltid måste försvaras.”

NOMINERINGAR och PRISER

  • Nominerad till Stora Journalistpriset 2014 i kategorin “Årets berättare”. Juryns motivering: För ett envetet reportage som förvandlar tillkomsten av en ny konstitution till en närgången och gripande thriller.”
  • Vinnare av Frankofonipriset i Sverige 2015
  • Nominerad till Wendelapriset 2015

INTERVJUER, RECENSIONER & SEMINARIER 

RECENSIONER

“Det är ett imponerande personligt (och uthålligt) reportage … Genom att skickligt upprätthålla balansen mellan den stora och den lilla världen i skildringen av ett nordafrikanskt och muslimskt land har Fanny Härgestam svarat för en verklig bedrift som journalist och författare.”
Torsten Kälvemark, Aftonbladet

“En oerhört spännande bok … (Hon) kommer förbluffande nära … en livlig och medryckande inblick i ett unikt historiskt experiment där islam ska jämkas med modern demokrati … Det här är vår tid har bitvis tätheten i en god roman och är en närmast uppseendeväckande journalistisk bedrift av en ung kvinnlig reporter.”
Lars Linder, Dagens Nyheter

“Att läsa om Amira, Selma, Mabrouk och Meherzia är omtumlande. Lika fängslande som det är att följa kvinnornas turer i maktens korridorer är det att möta Amiras kamp om makten i sitt eget liv … jag tänker att så här ser genuin utrikeskorrenyfikenhet ut … Den omfattande kunskap om de politiska processerna som Härgestams reportage bottnar i inger respekt … När boken är utläst önskar jag bara att den inte var det. Jag kommer att sakna Amira, Selma, Mabrouka och Meherzia”
Elisabeth Hjorth, Svenska Dagbladet

“Härgestam är ofta mycket nära … Hon går vid kvinnornas sida, möter dem ofta, ser kylan och värmen i det politiska arbetet … Här finns många skimrande ögonblick … Dessa öden och dessa möten med demokratikämparna känns in på huden när vi ser den arabiska våren bli många årstider.”
Stig Hansén, Norrköpings Tidningar

“En helt unik bok … Ytterst fascinerande.”
Cecilia Uddén på Bokmässan i Göteborg

“Härgestam har skrivit en oerhört ambitiös och genomarbetad bok, där hon i reportagets form tecknar individens livsöde, hur det påverkar och påverkas av politiska beslut … Det hela är skrivet på ett omedelbart språk, som verkligen ger liv och rörelse åt de här fyra kvinnorna. Härgestam fångar uttryck i flykten, och skriver med en berömvärd tydlighet … Det är ett stort och lite våghalsigt projekt, att ta detta breda perspektiv på en konflikt i ett land som utifrån vår horisont är avlägset. Vi orkar knappt bry oss om vår egen valrörelse, vad det verkar. Kanske just i brist på engagemang hos våra egna politiker kan vi se vilket djävlar anamma det finns hos dessa tunisiska kvinnliga politiker, att det finns en annan tolkning än vår urgamla ”politik handlar om att vilja”. Jag tror att det i andra länder låter så här: ”politik handlar om att kämpa”.”
Björn Kohlström, bloggen Bernur

“Men sedan då? Vad händer sedan? En fråga som gärna hänger kvar efter att reportern gjort sitt nedslag i nyhetsverkligheten och hastat vidare. Särskilt när det gäller utrikesjournalistik, där utrymmet inte verkar räcka för att bevaka mer än ett område, en konflikt eller en katastrof i taget. Därför är det så skönt, nästan vilsamt trots att tempot ofta är raka motsatsen, att få dyka ner i journalisten Fanny Härgestams kunniga, levandegörande och spännande debut. Härgestam kommer nära Selma, Meherzia och Mabrouka, i maktens korridorer, i privatlivets offer, ser stressen de utsätts för, konflikterna men också kamratskapet över partigränserna, naiviteten, hoppet och kampviljan. Det är svårt att inte önska liknande politiker i Sverige. Mest personlig blir änkan Amira, instängd i konventioner i en liten by. Hon vet inte vem hon är eller vem hon vill vara, eller vad frihet innebär för henne – men hon börjar hitta dit.”
Bella Stenberg, Göteborgs-Posten